Faxen en VoIP: Een slecht huwelijk

Waarom gaat faxen over VoIP vaak verkeerd?

Iedereen die een modem of een faxapparaat heeft kent ze wel, de fluitende en ratelende tonen zodra je een fax verstuurt of het modem laat inbellen bij de provider. Die fluittonen kan je eigenlijk het beste zien als de taal waarmee faxapparaten “praten”. Maar waarbij wij mensen vragen om een zin te herhalen zodra wij hem niet begrijpen, mislukt de fax zodra er een hikje in het “gesprek” zit.

Bij telefoneren over VOIP wordt de spraak verpakt wordt in datapakketjes. Die datapakketjes worden, net als de datapakketjes van bijvoorbeeld een emailbericht, verstuurd over het internet. Onderweg op het internet kan er van alles misgaan met zo’n pakketje. Als er bij een datapakketje van een emailbericht iets misgaat is er niets aan de hand. De ontvangende zijde ziet dat er een pakketje mist of verminkt is en vraagt de zendende zijde het pakketje overnieuw te sturen. Omdat het bij telefoneren om een live verbinding gaat, heeft het voor de ontvangende zijde geen zin om een verloren pakketje overnieuw te laten versturen. Als er tijdens een VOIP gesprek één pakketje ontbreekt merk je daar tijdens het gesprek ook weinig van, je hoort misschien een korte tik, terwijl zo’n korte tik er bij faxen voor zorgt dat de fax mislukt.

Een echt goed werkende oplossing voor het gebruik van een faxapparaat in combinatie met een VoIP lijn is er niet. Wel zijn er een aantal alternatieven / oplossingen:

Oplossing 1 – Scanner met email functie

Zoals de Brother MFC-J4510DW. Dit is scanner, kopieerapparaat en printer in één. Na het installeren van de IFAX firmware kan de Brother rechtstreeks scannen naar een emailadres. Dit emailadres kan handmatig ingevoerd worden, maar als  u regelmatig scant naar hetzelfde emailadres, is deze ook te programmeren onder een sneltoets. Met één druk op de knop scant u zo bijvoorbeeld een inkooporder naar uw leverancier.

Brother MFC J4510DW

Met de Brother MFC J4510DW is het mogelijk om direct te scannen naar een emailadres, als alternatief voor een faxapparaat.

Oplossing 2 – Fax to email oplossing

Stuurt u geen faxen meer, maar ontvangt u wel faxen? Dan kunt u gebruik maken van een fax-to-email oplossing. Het faxbericht wordt dan als bijlage meegestuurd naar uw emailbox.

Oplossing 3 – Een analoge lijn

Is faxen echt een vereiste dan is de enige goed werkende oplossing een aparte analoge lijn voor de faxmachine.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*