Hoe veilig is jouw domeinnaam?
Aan alle kanten voorkom je dat je slachtoffer wordt van een cybersecurity aanval. Je werkplekken worden geforceerd geupdate, met endpoint detection and response cyberdefence software hou je grip op je netwerk en met de applocker policy mogen jouw medewerkers alleen apps uitvoeren die jij toestaat. Maar hoe zit het met je domeinnaam? Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het mogelijk is dat deze vrij eenvoudig in verkeerde handen terecht kan komen?
Een nachtmerrie…
Je domeinnaam is verhuisd naar een kwaadwillende partij en zij dreigen je volledige bedrijfsvoering plat te gooien wanneer je niet binnen een week 2 bitcoins overmaakt. Een nachtmerrie… Hoe kon dit gebeuren? 8 jaar geleden heb je deze domeinnaam voor een paar tientjes per jaar aangeschaft. In de tussenliggende periode zijn de inloggegevens van het beheer van de domeinnaam bij meerdere partijen bekend. De websiteontwikkelaar, een freelancer die jaren terug geholpen heeft bij het implementeren van het CRM-pakket, enkele oud-medewerkers… en het wachtwoord is al die tijd hetzelfde gebleven. Dus zeg het maar… waar is dit misgegaan? Was het een hack op de pc van de websiteontwikkelaar? Was het een fout van een medewerker? Of is de domeinnaam door middel van social enginering ontfutselt door iemand die zich voordeed als medewerker van de media agency?
Hoe te voorkomen?
Je kan een domainname hijack voorkomen met Registry Lock. Hiermee wordt op het hoogste niveau bij de register een extra verificatie stap toegevoegd bij een domeinnaamverhuizing of andere grote wijziging aan de domeinnaam. De domain Registry is de organisatie die de domeinnaam extensie op het hoogste niveau beheert. Voor .nl is dat SIDN. Wanneer er een wijziging op een domein wordt aangevraagd, dan wordt er door de registry contact opgenomen met een van tevoren geautoriseerd persoon die de wijziging dient goed te keuren.
Wil je meer weten over Registry Lock of het laten beheren van je domeinnamen door Clear ICT, neem dan contact met ons op.
0 reacties